Economia Clujului continuă să genereze noi locuri de muncă. Unele dintre ele sunt create de noi investiții, iar altele de companii care își extind activitatea. În acest context, angajatorii încearcă să îi recruteze pe cei care termină examenele de licență sau de masterat în luna februarie. Rata șomajului în județul Cluj este mai mică de 2 la sută, iar în municipiul Cluj-Napoca este mai mică de 1 la sută.
Economia locală din Cluj continuă să se dezvolte, în ciuda unor dificultăți cu care se confruntă sectoare precum producția de software în regim outsorcing. Chiar dacă unele companii își restrâng activitatea la Cluj, în județ continuă să vină noi investitori. De exemplu, o companie germană din domeniul textilelor are nevoie de aproape 700 de noi angajați, iar o altă companie germană din domeniul farmaceutic face angajări masive în zona Turda. O altă companie, din domeniul ingineriei, caută angajați capabili să lucreze în proiecte internaționale, spune reprezentanta firmei, Diana Moldovan.
Specialiștii în economie spun că firmele care investesc în Cluj sunt atrase de perspectiva de a angaja tineri bine pregătiți în universități. Practic, tinerii absolvenți reprezintă cea mai importantă sursă de forță de muncă pe plan local, în condițiile în care rata șomajului este foarte scăzută în Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca este adesea numit „Silicon Valley-ul României” datorită sectorului IT&C. Peste 20.000 de persoane lucrează în acest domeniu, iar orașul găzduiește numeroase companii de software și start-up-uri inovatoare. Universitățile locale, precum Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică, furnizează personal calificat și susțin cercetarea și dezvoltarea în acest sector.
Industria prelucrătoare este un alt pilon important al economiei Clujului. Orașul găzduiește companii din diverse sectoare, inclusiv industria chimică, producția de ciment, construcțiile de mașini, prelucrarea metalelor, industria alimentară și textile. Investițiile în infrastructură și în parcurile industriale, cum ar fi Tetarom, au stimulat creșterea economică și au atras companii internaționale.
În zonele limitrofe ale Clujului, agricultura și creșterea animalelor sunt activități economice importante. Aproximativ o treime din suprafața județului este teren arabil, pe care sunt cultivate cereale, legume și fructe. De asemenea, creșterea animalelor, inclusiv a cailor de rasă, este o tradiție în această regiune.
Citiți și: